Never Ending Loves Stories..

Thursday, 12 June 2014

Kronologi Bersalin Permata Hati Ke-3...


Aai u olss...
Alhamdulillah....saya selamat bersalin baby yg ke-3 pada 8 Jun 2014, pukul 2.45pagi di Kuching Specialist KPJ...
Alhamdulillah...
6 Jun2014...
-pergi ke HUS ( Hospital Umum Sarawak ),Kuching...pada pukul 10mlm kerana saje  pergi...hihi risau je sebab mmg ada tanda lendir + darah start 2 jun 2014..tp sikit2 je...bila doc check tgk dah bukak 3cm...so..admit ward lah saya mlm tu...
7 Jun 2014..
-Awal pg doc check lagi masih 3cm tp saya masih xda sakit pun.. So...tengahari saya disuruh balik je umah dulu...pelik kan??tapi saya mestilah gembira bila disuruh balik....tido d ward 1mlm je pun saya rasa seribu mlm je terkenangkan Wafa dgn Wafiq kat umah...huhu...
8 Jun 2014...
-Pukul 10mlm @ 7 Jun 2014... perut rasa contraction...mcm senak2 je... abaikan..terus tido.. Tiba2 sedap tido...dlm pukul 1 pagi...perut sakit terus selang 2 minit...perghh....giler sakitnye...hati ni terus tau tu bkn false alarm...mmg sakit nak berteran...air mata dah meleleh2... mengerang sakit...hubby plak tido kat depan tv kat luar dgn wafiq...
-call hubby berkali2...xangkat..rupanya phone dia silent....adoi.. Saya gagahkan jugak turun katil bukak pintu jerit...abangggg....
berdesup...air kuar mcm air paip...ingatkan ketuban dan pecah... -Rupa2nya darah yg kuar...byk...hubby dah risau.. Dalam pada tu hubby kalut tolong tukarkan baju...Saya terus pakai pad...hubby sebok plak lap lantai...saya dah mmg xtahan sgt...terus hubby hidupkan enjin keta...saya masuk keta terus lega...sebab dapat duduk dgn selesa wpun sakit..
-Wafa dgn Wafiq terpinga2 bila dikejutkan pg2 buta mcm tu... zasssss.....hantar dorang kat umah my mom... nasib baiklah Wafa sporting mlm tu...
-On the way ke HUS saya dah nak teran sgt2 dah...hubby dah kecut perut....kami baru sampai area Giant Supermarket... lagi 15-20minit nak sampai HUS....mmg x sempat ni...KPJ dekat sebelah bulatan depan..apalagi...hubby x pikir panjang....terus belok g KPJ......"sayang....kita meet baby kita kat sini je k..." saya sempat plak jawab...."jgn bang...MAHAL!!!" hihi lawak biawak saya rasa masa tu..sempat lagi pikir berapalah kos RM beranak kat KPJ tu kan.....yelah u olsss...saya laki bini keje cikgu jek.... hubby jawab ada nada marah sikit kot...."hailah....xpe....nnti adalah rezekinya...yg penting sayang n baby selamat..."
Sampai kat KPJ....Jam 2:20pagi....
-Hubby parking je depan pintu kecemasan 24jam tu..terus 2 org staf KPJ tu kuar bawak wheelchair....haa amek kau...mcm tau je depa ni kan...amboi..ko nampak je duit kami nak terbang masok dlm na....siap aku maseh ataih keta lagi hang dah soh aku kuaq...huhu..
-Namanye pon dah hospital swasta...layanan mmg tiptop la kan...DUIT......huhu
-Staf 2 org tu bantu saya turun dr keta...duduk je wheelchair tu...dorang terus tolak masuk dlm....masuk bilik check jalan dah bukak 10cm????dah bising dah..."full house...full house...!"
-Doc yg on call masa tu Dr.Wendy....dia masih on the way.....lega dgr nama dr.wendy sbb dulu masa preggy wafa mmg saya check bulan2 dgn dia cuma saya xbersalin kat situ...bersalin wafa kat HUS...
-Saya mmg dah nk teran.....mengiring ke kiri dlm keadaan tenat...saya rasa mcm nak putus dua bdn ni tahan sakit.. hubby kat sebelah dah usap2 kepala...bg semangat.. sakit sgt sampai saya xsedar saya gigit tangan hubby....huhu...
-Dorang tolak plak g bilik bersalin... Masuk je labor room...Dr Wendy pun sampai...
-Terus aktiviti teran meneran bermula...
-Dr.Wendy mmg baik....maklumlah...swasta kan...saya rasa tenang je wpun sakitnya Allah Taala je yg tau...
-Yang handle kat dlm cuma Dr.Wendy dan 2 nurse saje...my hubby mmg kat sebelah genggam tgn saya jd tukang sorak...
....okay..push..push...your baby almost nampak sudah...jgn putus teran...ok..ok..smooth..ok..tarik nafas you....ok..ok..hold your nafas there..ok..ok u push again...ok..ok...there u go your baby shoulder now...ok..ok..
-hubby plak..."ok yang...push lagi yang...ok yang...sayang boleh...lagi yang...selawat yang...istighfar yang...okay...yes...yes... lagi yang...masa ni saya sempat lg rasa geram dgn hubby...rasa mcm nak ckp kat dia....abang ni bising je la....hahaha ada ke patut saya nak ckp mcm tu...hihi bkn apa...rasa geram plak...haha...
-Akhirnya....tepat jam 2.45pagi lahirlah....baby girl seberat 3.57kg... huish....lega......wafa dulu pukul 2.50pagi...sama waktu anak2 pempuan mama ni ye...berat pun lebih kurang...Wafa dulu 3.35kg... abg Wafiq je yg kecik sikit 2.8 kg... emmm..janji selamat semuanya...Alhamdulillah...
-Apa yang best nya lagi ialah...bila Dr.Wendy cakap pandai u teran...xda koyak..so u xda luka..n xda nak jahitlah ho...Tahniah.. for your baby...besar ho your baby...hihi apalagi...happy nye... xda koyak..xda jahit...Alhamdulillah...
Alhamdulillah...
Our third Nuril Qalbi...
The Most Gorgeous Moment..Gaves From The Almighty...Allahu Akhbar...!

                                NAME :- Belum ada lagi...Hehe
                                DOB :- 8 June 2014 @10 Syaaban 1434 H
                                WEIGHT :- 3.57 Kg 
                                POB :- Kuching Specialist Hospital,KPJ
                                TOB:- 2:45 am @Sunday

My First Book


Apa yg ada dlm buku kesihatan saya???
haha.. at the last pages...
tiba2 mama suprised...
ada "signature" kaki kamu ye...

My Foot Print


Syukur sangat...lahirnya my 3rd gorgeous baby pada bulan Syaaban...Subhanallah...abang Wafiq dulu bulan Ramadhan..akak Wafa plak bulan Syawal....
Alhamdulillah....

"Baba ckp...."yg no.4 nanti bulan Rejab ye,sayang..."
Time ni saya sempat jeling my hubby...amboi...abang jgn nak mcm2 ye...sakit beranak x habis lagi....!

....hehe...my hubby gelak sampai kuar air mata...
xfhm...gembira ke lucu ke...biarlah...
...apa yg penting.....Syukur Alhamdulillah...walaupun saya sedikit terkejut masa lahirnya si gorgeous ni..saya fikir sama gender dgn Wafiq...hihi...emmm..xpelah...yg penting selamat dah...my hubby sempat bisik kat telinga..."bukan ayang beli baju hari tu semua baju boy ke???huhu xpelah...pakai je...haha pengajaran...not to over confident...hihi...

SEKIAN....
*••♥Mama & Wifey Gorgeous kepada Baba yg Gorgeous & My 3 Babies yg of course lah Super Gorgeous...*••♥

4 comments:

  1. Salam,
    boleh share kos bersalin di Kuching Specialist?

    ReplyDelete
  2. Wasalam...kos bersalin hari tu semua sekali rm2149.35....kalau bedah mungkin rm4k+ mcm tu...

    ReplyDelete
  3. salam,

    tumpang tanya. Kos bersalin yg ditulis tu kos overall termasuk bilik or utk bersalin shj?

    terimakasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairul...sorry lambat reply...
      kos tu sekali semua....
      mahal sikit sebab saya bersalin ahad....jd doc pun oncall...
      kalau normal hr biasa...rm1800 je

      Delete

Copyright@Hak Milik Azieyzzahadieb Tau